2022

Po letech konečně. Konečně na jevišti, konečně můžeme hrát, konečně prožíváme živé divadlo. Celé jaro jsme chystali premiéru a 26.4. a 4.5.2022 jsme přesně po 900 dnech (spíše nocích) konečně hráli. Při přepočítání to jsou 2 roky, 5 měsíců a 18 dnů. Absence jeviště divadelní soubor poznamenala, soustavné zkoušení toho samého bez jasné perspektivy představení vyvolávala nervozitu a nejistotu. Obě představení v divadle JoNáš byla téměř vyprodána a okamžiky před první oponou byly plné nervozitiy ale i úlevy z toho, že můžeme hrát. Hráli jsme Dvojitou rezervaci od dvojice Cooney a Chapman a obecenstvo naše podání této slavné frašky podle všeho potěšilo. Velmi slavnostní okamžik pak nastal 6.5.2022, kdy jsme si pronajali celé divadlo a uvedli jsme Dvojitou rezervaci pouze pro zvané, především naše rodiny a pozvali jsme snad všechny bývalé členy, jako připomínku neslavených 15 let divadla (oslava se stále odsouvala). Nakonec se sešla více než polovina našich bývalých členů, s některými jsme se viděli po mnoha a mnoha letech. Zvláště potěšující byla účast doyena souboru, pana profesora JK a také stálého, byť již nevystupujícího hosta RŠ (nejde o odrůdu oblíbeného nápoje). Naše kamarády - bývalé členy jsme nejspíš potěšili a při nějaké další vhodné příleřitosti setkání zopakujeme.

Po všech třech představeních jsme uačali plánovat podzimní opakování Dvojité rezervace, ale do plánů nám zasáhnul dvojitý baby boom (v posledních několika málo letech je to jev značně častý včetně té dvojitosti), což vedlo k pokusu o přeobsazení, ale zkoušky ukazovaly, že další nacvičování hry, které jsme se věnovali 3 roky, nepřináší dostatečný pocit zábavy. Řešení otázky, co s tím dál, jsme nechali na další rok.

generálka Dvojité rezervace

Část souboru se ještě nechala 10.6.2022 zlákat na vedlejší projekt pro Noc kostelů, kdy jsme ve Sboru Kristova kříže Církve československé husitské v Plzni předvedli za doprovodu kytarového kvílení mága elektrických strun V. Studničky recitál z výběru z Komenského Labyrintu světa a ráje srdce, který jsme nazvali Comenius blues. Přestože šlo o vedlejší projekt, přinesl recitál tentokrát hlubší zážitek.

Na začátku roku 2022 jsme zavedli členské příspěvky pro členy souboru, příspěvky jsou dobrovolné, doporučení je 100 Kč za měsíc mimo prázdnin. Pro tyto účely vzniknul transparentní účet souboru.